VELIKA PLANA SRBIJA

facebook facebook

Etno selo

Etno selo Moravski konaci nalazi u samom srcu Srbije u Velikoj Plani, na samo 90 kilometara od Beograda, nepuna 2 kilometra od autoputa E-75, na samom izlazu iz Velike Plane, na magistralnom putu ka Požarevcu. Potrudili smo se da Vam olakšamo pronalaženje ovog skrivenog kutka za odmor, te će Vas putokazi od same naplatne rampe lako dovesti do nas. A kako nam je tehnika pruzila velika olaksanja u zivotu evo i koordinata pa neka Vas auto vodi 44°20'43'' N  21°06'17'' E.

Činjenica na koju smo mi najviše ponosni je ta da je etno selo niklo na veoma nespecifičnom mestu – pročitajte sledeću priču o nastanku Na prostoru gde je niklo etno selo nekada su se nalazila pozajmišta moravskog muljaka sa kojih je obližnja ciglana eksploatisala tu vrstu zemlje za izradu svojih opekarskih proizvoda. Na tim mestima ostajale su neorganizovane rupe u terenu koje su popunjavale kiše sneg i podzemne vode, te od toga pravile močvaru i žabokrečinu sa trskom i šibljacima, korovom i muljem. U međuvremenu tu je bilo pogodno mesto za pojavu divlje deponije smeća, pa se tu godinama dovlačilo i bacalo smeće, šut i raznorazni otpad organskog i neorganskog porekla. Rađanjem ideje za izgradnju etno sela baš na ovom prostoru i samim raščišćavanjem terena i uređenjem, učinili smo važan korak na očuvanju naše životne sredine, dali primer i drugima kako treba postupiti i ostavili budućim generacijama zavet da poštuju.

Etno selo "Moravski konaci" je napravljeno kao reprezentativno mesto za odmor, rekreaciju i relaksaciju od svakodnevnog posla i stresa kojem je savremeni čovek izložen. Etno selo izgrađeno tokom 2007.godine a zvanično pušteno u rad 15 decembra 2007. godine. Strukturalno je podeljen u dva dela.

Prvi deo kompleksa je turističko-ugostiteljski

Na ulasku u etno selo posetioce čeka veliki parking. Parking je prostran i pogodan kako za automobile tako i za autobuse i ne naplaćuje se. Ulazom u etno selo posebnu pažnju privlači srpska pravoslaavna crkva posvećena Svetom ocu Nikoli

Idući dalje kroz etno selo nailazite na naselje za konačenje sagrađeno od autohtonih starih kuća, koje su sa pažnjom, po napuštenim srpskim selima, demontirane i kod nas ponovo sklopljene. Enterijer kuća je prilagođen savremenom stilu života i potrebama savremenog turiste.

Na sredini etno sela dominira prelep restoran domaće kuhinje izgrađen od drveta, stakla i kamena. Kapacitet restorana je 220 mesta. Zgrada je podignuta u obliku duplog krsta, a smeštena je na samoj obali jezera veličine 1.5 hektara. U restoranu će Vas dočekati ljubazno osoblje odeveno u srpsku narodnu nošnju.

Oko restorana domaće kuhinje se nalazi jezero sa 9 ostrva međusobno povezanih drvenim mostićima, sa malim kamenim stepenicama koje vode do same obale jezera. Na dva od devet ostrva se nalaze etno soba, svojevrstan izložbeni prostor starog nameštaja i pokućstva i kafedžinica u kojoj se služe domaći slatkiši i ručno melje kafa, kako bi posetioci imali priliku da vide kako se to nekada radilo.

Po jezeru se može ploviti, posebno za to napravljenim drvenim čamcima koji imaju svoju marinu. Na drugoj obali jezera, preko puta restorana, napravljeno je posebno poluostrvo koje predstavlja letnju pozornicu i binu za muzičare.

Na obali jezera napravljene su i dve vodenice čije klepetanje dočarava potpuni ambijent prošlih vremena. Za one željne šetnje po prirodi napravljena je i šetačka kamena staza sa klupama za odmor duž obale jezera

Drugi deo centra je sportsko-rekreativni.
Sportsko-rekreativni deo kompleksa čine otvoreni bazeni - bazen za odrasle dubine 1.5 m, bazen za decu dubine 0.5m sa atrakcijama i bazen dubinе 1.2m. Bazeni su opremljeni svom potrebnom infra i supra strukturom – toaleti, tuševi, brza hrana, osvežavajuća pića, sladoledi... Gostima su na raspolaganju ležaljke i suncobrani.

Dobro nam dosli !!!