Wellness i spa

U nasem wellness i spa centru mozete koristiti usluge saune, hidromasazne kade ili masaze. Wellness i spa centar je namenjen za koriscenje jednog para ili porodice istovremeno i termini za koriscenje se zakazuju.

SAUNA

Saune se koriste širom sveta za poboljšanje zdravlja, za uživanje I opuštanje. Preznojavanje tela do kojeg dolazi tokom boravka u sauna oslobađa organizam od štetnih materija I toksina, jača imunološki sistem, opušta telo od napetosti I organizam od stresa. Boravak u sauna učiniće da se osećate zdravije I poletnije. Prve efekte saune videćete na koži. Obilno znojenje čisti kožu bolje od bilo kojeg drugog sredstva. Ono otvara pore I omogućuje da odumrle ćelije I nečistoće koje su duboko u koži izađu na površinu. Poboljšava se cirkulacija, tako da koža dobija zdravi sjaj, bolji tonus I elstičnost.

Za opuštanje napetosti u mišićima toplota je direktan pomoć. Korišćenje saune nakon težeg fizičkog rada je efikasan način za čuvanje od upale mišića.

Sauna izuzetno povoljno deluje kod problema sa respiratornim sistemom kao što su bronchitis, astma I alergije. Sauna višestruko poboljšava krvotok disajnih puteva, hidrira pluća I čisti sluznicu pluća, grla I nosa od sluzi I alergena.

Iako sauna pozitivno utiče na osobe koje boluju od astme I olakšava im disanje, u slučaju akutnih asmatičnih problema sauna se ne preporučuje.

Sauna je izvanredno preventivno sredstvo u borbi protiv kijavice, prehlade I gripa jerčeste izmenjene temperature čuvaju imunološki sistem. Zato se preporučuje redovno korišćenje saune 2 puta sedmično tokom zimskih mesecikako bi se sprečila pojava prehlade I gripa. U slučaju akutnih simptoma sačekajte par dana dok simptomi ne prođu.

KORIŠĆENJE SAUNE

Korišćenje saune se sastoji od cikličnog boravka u sauni (10-15 min), rashlađivanja tela (1-3 min) I odmaranja (10-15 min). Dovoljan je jedan ciklus a mogu se 2-3 u zavisnosti od uzrasta, stanja, zdravlja I pripremljenosti organizma.

KORISTITE SAUNU NA SLEDEĆI NAČIN :

 1. Istuširajte se mlakom vodom, osušite kožu peškirom I uđite u saunu. Obavezno sedate na svoj peškir.
 2. Temperatura u sauna treba da se kreće od 70 do 90 stepeni C. maksimalno preporučeno vrme za zadržavanje u sauni je 15 min. Vlažnost vazduha reguliše se dodavanjem vode iz drvene posude na kamen u peći, što povećava I ubrzava znojenje. Boravak u sauna započnite sa donje klupe sa postepenim penjanjem na gornju. Na klupi možete sedeti ili ležati, ali je obavezno da poslednja tri minuta pre izlaska iz saune provedete u sedećem položaju kako bi Vam se stabilizovao pritisak. Za vreme boravka u sauna pronađite ugodan položaj, opustite se I uživajte.
 3. Hlađenje tela se obavlja tuširanjem tela mlakom, a zatim sve hladnijom vodom, koliko prija Vašem organizmu. Rashlađivanje obavezno započnite tuširanjem ruku I nogu hladnom vodom, a zatim postepeno prema središtu tela I glavi.
 4. Posle rashlađivanja, odmorite se 10-15 minuta uz ispijanje hladnih I osvežavajućih napitaka, I obucite se kad prestane znojenje.
 5. Ukoliko želite, ponovite ciklus još 1-2 puta.

SAVETI I UPOZORENJA :

 1. Sauna se preporučuje osobama sa aknama, reumatskim tegobama, išijasom I menstrualnim problemima. Sauna utiče na poboljšanje opšteg psiho-fizičkog stanja organizma, dovodi do relaksacije mišića, povećanja otpornosti organizma, sagorevanja kalorija, ublažavanja stresa I stabilizacije krvnog pritiska.
 2. U saunu se ne ide u alkoholisanom stanju, posle obilnog obroka Ili praznog stomaka I u lošem zdravestvenom stanju (grip, visoka temperatura)
 3. Ako se pre saune bavite sportskim aktivnostima sačekajte da se Vaš puls vrati u normal (oko sat vremena pre ulaska u saunu)
 4. Posle boravka u sauna se ne preporučuje fizička aktivnost I obilni obroci u naredna 2 sata.
 5. Saunu nikako ne smeju da koriste osobe sa srčanim problemima, pace-maker-om. Saunu ne bi trebalo da koriste osobe sa oboljenjima srca I krvotoka, osobe sa izrazito visokim ili niskim krvnim pritiskom, proširenim venama, trombozom, oboljenjem štitne žlezde, kao ni osobe sa akutnim infekcijama, trudnice, porodilje I prvih dana menstrualnog ciklusa.

HIDROMASAŽNA KADA

Savremeni način života, svakodnevne obaveze, kao i stres postavili su pred nas prioritetni cilj, a to je očuvanje psiho-fizičkog zdravlja. Samo Vam hidromasažne kade  mogu ponuditi toliko beneficija u istom proizvodu.

Hidromasažne kade koriste simbiozu vode i vazduha koji su zajedno usmereni kroz razne vrste džetova i usmereni ka telu. Veoma je bitno da se džetovi mogu pomerati, kao i regulisati intenzitet hidromasaže, tako da svako može uživati u njoj. Tako masaža može biti od najnežnije, pa do veoma intenzivne, u zavisnosti od potreba.

Lista pogodnosti korišćenja hidromasaže je dugačka:

 • Relaksira napete mišiće, smanjuje stres i otklanja anksioznost
 • Uklanja bolove izazvane artritisom
 • Oslobađa Vas tenzije i čini da imate bolji san
 • Stimuliše oslobađanje endorfina i stvara osećaj zadovoljstva
 • U fizioterapiji da ubrza oporavak od povreda
 • Širi krvne sudove i pospešuje cirkulaciju

KAKO POSTIĆI MAKSIMALAN EFEKAT HIDROMASAŽE?

Hidromasažna kada opušta i revitalizira, ali da bi se postigao maksimalan efekat hidromasaže, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari:

 1. Najbolje vreme za korišćenje hidromasaže je posle fizičkih aktivnosti, ili pred spavanje. Ne preporučuje se masaža odmah posle jela (punog stomaka) i srčanim bolesnicima.
 2. Preporučena temperatura vode je oko 37°C, a nikako preko 40°C
 3. Optimalno vreme masaže je oko 20 minuta
 4. Poželjno je odraditi blagi piling kože pre hidromasaže, t.j. “pripremiti teren” za tretman

Ukoliko ste srčani bolesnik, neko ko ima problema sa krvnim pritiskom (naročito ako su stalno prisutne tegobe), ili osoba koja je prošla kroz operaciju u skorijem periodu, ne bi ste smeli koristiti hidromasađnu kadu. Upotreba se takođe ne preporučuje trudnicama.

VAŽNE INFORMACIJE PRE KORISCENJA HIDROMASAZNE KADE:

 1. Tokom koriscenja hidromasazne kade:
  1. nemojte koristiti nikakve elektricne uredjaje
  2. usisnici ne smeju biti zagradjeni bilo kakvim predmetima ili delom tela
  3. duga kosa mora biti dobro fiksirana
 2. Nemojte koristiti hidromasaznu kadu ako ste pod uticajem droga,alkohola ili lekova.
 3. Trudnice mogu koristiti masaznu kadu samo uz konsultaciju sa doktorom i to pri maksimalnoj temperaturi od 36 stepeni
 4. Deca mogu koristiti masaznu kadu iskljucivo pod budnim okom odrasle osobe